Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika, is een land van ongekende diversiteit en contrasten. Van het bruisende ritme van de samba en de uitgestrekte wildernis van de Amazone tot de adembenemende stranden en de rijke culturele erfgoed, Brazilië biedt een unieke ervaring voor elke bezoeker. Hier zijn tien fascinerende feiten over dit levendige land die je kijk op Brazilië zullen veranderen.

1. Een Land van Superlatieven

Brazilië is niet alleen het grootste land in Zuid-Amerika, maar ook het vijfde grootste land ter wereld, zowel qua oppervlakte als bevolking. Met een oppervlakte van 8,516 miljoen km² en een bevolking van meer dan 213 miljoen mensen, is Brazilië een land van enorme proporties en diversiteit.

2. De Taal die Verbindt

In tegenstelling tot de rest van Zuid-Amerika, waar Spaans de dominante taal is, spreken Brazilianen met trots Portugees. Deze linguïstische eigenaardigheid is een erfenis van Brazilië’s koloniale verleden onder het Portugese rijk. Het Portugees dient als een bindmiddel voor de diverse bevolking van het land en voegt een unieke dimensie toe aan zijn identiteit in het Latijns-Amerikaanse mozaïek.

3. Een Kustlijn om U tegen te Zeggen

Brazilië kan bogen op de langste aaneengesloten kustlijn ter wereld, met een lengte van 7.491 kilometer. Deze kustlijn is bezaaid met enkele van de meest beroemde stranden ter wereld, waaronder Copacabana en Ipanema, en biedt een breed scala aan activiteiten zoals surfen, snorkelen en zeilen.

4. Een Smeltkroes van Culturen

Rio de Janeiro, de op een na grootste stad van Brazilië, is een ware smeltkroes van culturen. Bekend om zijn wereldberoemde stranden, natuurlijke bezienswaardigheden en culturele monumenten zoals het standbeeld van Christus de Verlosser, is Rio een levendige mix van Braziliaanse hartstocht, geschiedenis en natuurlijke schoonheid.

5. Het Groene Hart van de Planeet

Ongeveer 60% van het Amazone-regenwoud, het grootste regenwoud ter wereld, bevindt zich in Brazilië. Dit ongelooflijke ecosysteem herbergt ongeveer 390 miljard individuele bomen en is van cruciaal belang voor de wereldwijde biodiversiteit en het klimaat.

6. Feijoada: Het Nationale Gerecht

Feijoada, een hartige stoofpot van zwarte bonen met rund- en varkensvlees, wordt beschouwd als het nationale gerecht van Brazilië. Dit gerecht weerspiegelt de rijke culturele smeltkroes van het land en is een must-try voor elke bezoeker.

7. Een Natie van Natuurparken

Met meer nationale parken dan enig ander land in het westelijk halfrond, is Brazilië een paradijs voor natuurliefhebbers. Van het Amazone Nationaal Park tot het Iguazu Nationaal Park, met zijn wereldberoemde watervallen, biedt Brazilië een ongeëvenaarde natuurlijke schoonheid.

8. Het Land van Smaragden

Brazilië is een van ’s werelds grootste producenten van smaragden, en sinds de jaren ’70 heeft het een gestage stroom van deze kostbare edelstenen aan de wereld geleverd. De staat Minas Gerais staat bekend om zijn rijke afzettingen van niet alleen smaragden, maar ook andere edelstenen zoals topaas en aquamarijn.

9. Koffie: Het Zwarte Goud

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld, een titel die het land al meer dan 150 jaar draagt. De staat Minas Gerais is bijzonder beroemd om zijn hoogwaardige Arabica-koffiebonen.

10. Een Eiland van Slangen

Queimada Grande, beter bekend als Slangeneiland, ligt voor de kust van São Paulo en is de thuisbasis van een van de dodelijkste slangen ter wereld, de gouden lanspuntslang. Dit eiland, dat zo gevaarlijk is dat het voor het publiek gesloten is, is een fascinerend, zij het angstaanjagend, natuurwonder.

11. Een Natie van Carnaval

Het carnaval van Rio de Janeiro, met ongeveer zes miljoen deelnemers, is het grootste carnaval ter wereld. Dit bruisende festival, dat de straten van Rio elk jaar in februari of maart vult, is een explosie van kleur, muziek en dans.

12. Een Schatkamer van UNESCO Werelderfgoed

Brazilië is de thuisbasis van 14 UNESCO Werelderfgoedsites, variërend van natuurlijke wonderen zoals de Iguaçu-watervallen tot culturele schatten zoals het historische centrum van Salvador. Deze sites trekken jaarlijks miljoenen bezoekers en zijn een getuigenis van Brazilië’s rijke culturele en natuurlijke erfgoed.