De kerstman, een vrolijke man in een rood pak met een witte baard, is een symbool van kerst en speelt een grote rol in de moderne feestdagen. Hij brengt cadeautjes voor kinderen over de hele wereld en zijn oorsprong ligt in eeuwenoude tradities en legendes. Hier zijn 15 fascinerende weetjes over de kerstman die je misschien nog niet wist.

1. De kerstman is gebaseerd op Sint-Nicolaas

De moderne kerstman is deels geïnspireerd door Sint-Nicolaas, een 4e-eeuwse bisschop uit Myra (nu Turkije) die bekend stond om zijn liefdadigheid en het geven van geschenken aan de armen. Vooral in Europa werd hij vereerd als beschermheilige van kinderen.

2. De naam Santa Claus komt van Sinterklaas

In het Engels heet de kerstman Santa Claus, een naam die rechtstreeks is afgeleid van de Nederlandse naam Sinterklaas. Nederlandse immigranten in de Verenigde Staten introduceerden de Sinterklaastraditie, en in de loop van de tijd evolueerde deze naar het moderne beeld van de kerstman.

3. De rode outfit van de kerstman werd populair door Coca-Cola

Hoewel de kerstman al eeuwenlang wordt afgebeeld, werd zijn rode outfit wereldwijd populair door de advertenties van Coca-Cola in de jaren 1930. Voor die tijd werd de kerstman in verschillende kleuren afgebeeld, zoals groen en blauw, maar de levendige rode kleur in Coca-Cola-reclames zette de toon voor het beeld dat we vandaag kennen.

4. De kerstman woont volgens de legende op de Noordpool

Volgens de moderne legende woont de kerstman op de Noordpool, waar hij een werkplaats heeft vol met elfen die speelgoed maken voor kinderen over de hele wereld. De locatie werd voor het eerst gesuggereerd in het gedicht ‘A Visit from St. Nicholas’ uit 1823, ook bekend als ‘Twas the Night Before Christmas’.

5. Rudolph werd pas later toegevoegd aan het verhaal van de kerstman

Rudolph, het rendier met de rode neus, is een van de beroemdste helpers van de kerstman, maar hij maakte zijn debuut pas in 1939 in een boekje geschreven voor het Amerikaanse warenhuis Montgomery Ward. Het verhaal van Rudolph werd later populairder dankzij het beroemde liedje uit 1949.

6. De kerstman heeft 9 rendieren

De kerstman heeft volgens de legende 9 rendieren die zijn slee door de lucht trekken. Naast Rudolph zijn er Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner en Blitzen. Elk rendier zou magische krachten hebben, waarmee ze door de lucht kunnen vliegen.

7. De kerstman was oorspronkelijk streng

Voordat de kerstman het vrolijke, vriendelijke figuur werd dat we nu kennen, werd hij vaak afgebeeld als een strenge man die slecht gedrag bestrafte. In de vroege Europese tradities zou Sint-Nicolaas kinderen die zich slecht gedroegen straffen, in plaats van belonen.

8. Kinderen laten vaak melk en koekjes voor de kerstman achter

In veel landen, vooral in de Verenigde Staten en Canada, is het een traditie dat kinderen op kerstavond melk en koekjes voor de kerstman achterlaten om hem te bedanken voor de cadeautjes. In sommige Europese landen wordt ook voedsel achtergelaten voor de rendieren.

9. De kerstman reist de wereld rond in één nacht

Volgens de legende reist de kerstman op kerstavond de wereld rond om alle kinderen cadeautjes te brengen. Hoewel dit natuurlijk fysiek onmogelijk is, geloven kinderen dat hij dit doet met behulp van magie en zijn vliegende rendieren.

10. De kerstman wordt in verschillende landen anders afgebeeld

Hoewel de kerstman in de meeste westerse landen wordt gezien als een dikke, vrolijke man met een witte baard, verschilt zijn uiterlijk in andere culturen. In sommige landen, zoals Rusland, is er een figuur genaamd Vader Frost, en in Spanje brengt de Drie Koningen cadeautjes voor de kinderen in plaats van de kerstman.

11. Het idee van de kerstman die door schoorstenen komt, komt uit mythologie

Het idee dat de kerstman door de schoorsteen komt om cadeautjes te brengen, is waarschijnlijk afkomstig uit oude mythologische verhalen. In het Noorse geloof zou de god Odin de schoorstenen gebruiken om geschenken te brengen tijdens de winterzonnewende.

12. De kerstman kreeg populariteit in de 19e eeuw

Het moderne beeld van de kerstman zoals we hem vandaag kennen werd voor het eerst vastgelegd in de 19e eeuw. Illustraties van de Amerikaanse kunstenaar Thomas Nast in de jaren 1860 droegen bij aan het creëren van het iconische beeld van een dikke, vrolijke man met een rode jas en een witte baard.

13. In sommige culturen wordt de kerstman bijgestaan door elfen of helpers

In landen zoals IJsland en Zweden wordt de kerstman vaak bijgestaan door elven of andere magische figuren. In IJsland zijn er bijvoorbeeld de Jólasveinar, 13 ondeugende wezens die kinderen bezoeken in de 13 nachten voor Kerstmis, en hen geschenken of rottende aardappelen brengen, afhankelijk van hun gedrag.

© 2025 by groei.media kvk: 30256107