Het Louvre in Parijs staat bekend als het grootste en meest indrukwekkende kunstmuseum ter wereld. Met een geschiedenis die acht eeuwen omspant, is het geen wonder dat dit museum zoveel fascinerende verhalen en kunstwerken herbergt.

Acht Eeuwen Geschiedenis

Het Louvre, oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw door Koning Filips Augustus, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd dat het nog een fort was, bedoeld om invasies af te weren. Dit fort, omgeven door bossen vol wolven, vormde de basis voor het huidige museum.

Van Fort tot Koninklijke Residentie

In de 14e eeuw transformeerde Karel V het Louvre van een fort naar een koninklijke residentie. Deze transformatie werd voortgezet door Frans I, die het fort in de renaissancestijl herbouwde, waarmee het fundament voor het huidige museum werd gelegd.

Het Grootste Museum ter Wereld

Met meer dan 380.000 kunstwerken, verspreid over een oppervlakte van 73.000 vierkante meter, is het Louvre verreweg het grootste museum ter wereld. Deze enorme collectie omvat enkele van de meest beroemde kunstwerken, waaronder de Mona Lisa en de Venus van Milo.

Een Openbaar Museum Sinds 1793

Het Louvre werd in 1793 geopend voor het publiek, waarmee het het eerste nationale museum van Frankrijk werd. Dit was een poging van Parijs om zich te meten met de verheven kunstscene van Rome.

Kunstwerken Gered Tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan 4000 kunstwerken uit het Louvre verplaatst om ze te beschermen tegen de nazi’s. Deze kunstwerken werden verborgen gehouden in een kasteel in de Loirevallei.

De Piramide: Amerikaans of Chinees?

De iconische glazen piramide van het Louvre, ontworpen door de Chinees-Amerikaanse architect I.M. Pei, is net zo symbolisch voor Parijs als de Eiffeltoren. Ondanks aanvankelijke weerstand is de piramide nu een geliefd onderdeel van het museum.

Het Meest Bezochte Museum ter Wereld

Met meer dan 10 miljoen bezoekers in 2018 alleen, is het Louvre het meest bezochte museum ter wereld. De populariteit werd verder versterkt door culturele iconen zoals Jay-Z en Beyoncé, die een muziekvideo in het museum opnamen.

De Mona Lisa: Beroemd door Diefstal

De Mona Lisa is misschien wel het meest beroemde schilderij ter wereld, deels dankzij de diefstal in de vroege 20e eeuw. Het schilderij werd gestolen door een Italiaanse conciërge en na terugkeer naar het Louvre werd het een must-see voor bezoekers.

25% van Leonardo da Vinci’s Schilderijen in het Louvre

Het Louvre herbergt zes van de 24 bekende schilderijen van Leonardo da Vinci, waaronder enkele van zijn meest beroemde werken. Dit maakt het Louvre een essentiële bestemming voor liefhebbers van Da Vinci’s kunst.

Kunstroof door Napoleon

Veel van de kunstwerken in het Louvre waren oorspronkelijk buitgemaakt door Napoleon tijdens zijn veroveringen. Hoewel veel van deze kunstwerken na zijn val werden teruggegeven, droegen ze bij aan de reputatie van het Louvre als een centrum van kunst en cultuur.

De Oorsprong van de Naam ‘Louvre’

De naam ‘Louvre’ vindt zijn oorsprong in de 12e eeuw, toen Koning Filips II een fort liet bouwen om zich te beschermen tegen een mogelijke Engelse invasie. De locatie, reeds bekend als ‘The Louvre’, was omgeven door bossen vol met wolven, vandaar de naam ‘loup’, wat wolf betekent in het Frans. Dit fort, ontworpen als een onneembare vesting, legde de basis voor het huidige museum.

Van Koninklijke Residentie tot Publiek Museum

In de 14e eeuw werd het Louvre voor het eerst gebruikt als koninklijke residentie door Karel V, die het fort liet ombouwen tot een luxueus paleis. Deze trend werd voortgezet door latere koningen, waaronder Frans I, die het oude fort afbrak en het Louvre herbouwde in de pracht van de Renaissance. Het was Frans I die de Grand Galerie liet aanleggen, een corridor die het Louvre verbond met het Palais des Tuileries.

De Opening voor het Publiek

Het Louvre werd in 1793 geopend als het Muséum des Arts, het eerste nationale museum van Frankrijk. Met de opening wilde Parijs zich meten met de kunstscene van Rome en zijn status als een toonaangevende culturele hoofdstad van Europa bevestigen. Het museum opende zijn deuren met iets meer dan 500 kunstwerken, waarmee het fundament werd gelegd voor de uitgebreide collectie die we vandaag de dag kennen.

De Invloed van Napoleon

Napoleon Bonaparte had een aanzienlijke invloed op de collectie van het Louvre. Tijdens zijn heerschappij werden talloze kunstwerken naar het museum gebracht als oorlogsbuit. Napoleon hing zelfs de Mona Lisa in zijn slaapkamer in het Palais des Tuileries. Na zijn val werden veel van deze kunstwerken teruggegeven aan hun land van herkomst, maar de periode van Napoleon blijft een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het Louvre.