Michael Jackson, bekend als de koning van pop, heeft de wereld meer dan eens versteld doen staan. Niet alleen met zijn ongeëvenaarde talent maar ook met zijn unieke levensverhaal. Hier zijn wat opmerkelijke, soms bizarre feiten over zijn leven die je misschien nog niet wist.

1. Een jeugd onder druk

Michael groeide op in een gezin waar muziek centraal stond, maar niet altijd op de meest liefdevolle manier. Zijn vader, Joe Jackson, was berucht om zijn strenge regime. Fouten tijdens het oefenen? Dan kon je een tik verwachten. Joe’s doel was om zijn kinderen van de straat en uit de buurt van bendes te houden, maar dit zorgde ervoor dat Michael en zijn broers en zussen weinig vrienden hadden. Deze druk om muzikaal te presteren heeft ongetwijfeld bijgedragen aan Michaels latere succes, maar het eiste ook zijn tol.

2. Wonen in een pretpark

Stel je voor dat je in een pretpark woont. Voor sommigen klinkt het als een droom, voor anderen als een nachtmerrie. Michael Jackson maakte van zijn ranch Neverland een combinatie van een huis en een pretpark, compleet met een dierentuin, achtbanen, en een reuzenrad. Neverland, vernoemd naar het fictieve eiland uit Peter Pan, was Michaels eigen utopie.

3. Llama’s in de studio

Ja, je leest het goed. Michael had niet alleen een voorliefde voor muziek, maar ook voor dieren. Zo nam hij regelmatig zijn lama’s Lola en Louis mee naar de opnamestudio. Dit leidde tot nogal wat opschudding, vooral toen hij ze meenam tijdens een sessie met Freddie Mercury. Freddie was hier niet bepaald van gecharmeerd, wat uiteindelijk een van de redenen was dat hun samenwerking stukliep.

4. Doorbreken in de Sovjet-Unie

In 1988 verscheen Michael Jackson in de allereerste westerse reclame die in de Sovjet-Unie werd uitgezonden. Ondanks dat zijn muziek daar officieel verboden was, wist hij toch door te dringen achter het IJzeren Gordijn, dankzij een samenwerking met Pepsi. Dit was een grote deal, gezien de geslotenheid van de USSR in die tijd.

5. Een olifant als cadeau

Kun je je voorstellen dat je een olifant cadeau krijgt? Michael Jackson hoefde zich dat niet voor te stellen; het overkwam hem echt. Elizabeth Taylor gaf hem een Aziatische olifant genaamd Gypsy, nadat hij haar toestemming had gegeven om haar huwelijk op zijn ranch te houden. Gypsy woog maar liefst 5000 pond!

6. Een medisch centrum op zijn naam

Tijdens het opnemen van een Pepsi-commercial in 1984 vatte Michaels haar vlam door pyrotechniek, wat resulteerde in tweedegraads brandwonden. Na een schikking met Pepsi doneerde Michael $1,5 miljoen aan het medisch centrum dat hem behandelde. Uit dankbaarheid werd de brandwondenafdeling van het Brotman Medical Center in Californië omgedoopt tot het “Michael Jackson Burn Center”.

7. Verandering van huidskleur

Een van de meest besproken aspecten van Michael Jacksons leven was de verandering in zijn huidskleur. Hoewel er veel speculatie was, bevestigde een autopsie na zijn dood dat hij leed aan vitiligo, een huidaandoening die depigmentatie veroorzaakt. Dit, gecombineerd met zijn strijd tegen body dysmorphia, heeft zijn uiterlijk door de jaren heen aanzienlijk beïnvloed.

8. Koning van een Afrikaans dorp

In 1992 maakte Michael Jackson niet alleen furore op de wereldpodia, maar werd hij ook gekroond tot koning in een klein dorp aan de westkust van Afrika. In het dorp Krindjabo, aan de Ivoorkust, werd hij zo geliefd dat ze besloten hem tot hun koning te maken. Michael werd gekroond als Koning Sani en kreeg de naam Michael Jackson Amalaman Anoh. De ceremonie was een spektakel van dans en traditionele drummuziek, waarbij Michael in een traditionele gewaad gehuld was. Zijn koningschap in de Ivoorkust bleef bestaan tot aan zijn dood.

9. De uitvinder van antizwaartekrachtschoenen

Michael Jackson stond bekend om zijn iconische dansbewegingen, maar wist je dat hij ook de uitvinder is van de antizwaartekrachtschoenen? Deze schoenen stelden hem in staat om tijdens optredens onmogelijke dansbewegingen te maken, zoals zijn beroemde schuine lean. De schoenen hadden een speciaal mechanisme dat in de podiumvloer kon worden vastgeklikt, waardoor Michael tegen de zwaartekracht in kon leunen. Hoewel hij niet de moonwalk uitvond, perfectioneerde hij deze wel.

10. Michael Jackson, de actiefiguur

In 1997 werd Michael Jackson vereeuwigd als een actiefiguur, vergelijkbaar met Barbie en G.I. Joe. Deze pop, geproduceerd door Street Life, was gebaseerd op zijn verschijning in de videoclip van “Black or White”. Er was zelfs een versie die een stukje van het nummer kon zingen. Deze poppen werden gelanceerd tijdens zijn HIStory World Tour en waren een hit in de Europese markt.

11. Een poging om Marvel Comics te kopen

Michael had grootse plannen buiten de muziekwereld; zo probeerde hij in de late jaren ’90 Marvel Comics te kopen. Zijn droom? Zichzelf casten als Spider-Man. Dit idee kwam voort uit zijn liefde voor superhelden en zijn wens om zelf een superheld te zijn. Hoewel dit plan niet doorging, toont het wel Michaels ambitie en creativiteit buiten zijn muzikale carrière.

12. Het mysterie rond de moeder van zijn zoon

Michael Jacksons persoonlijke leven was vaak onderwerp van speculatie, inclusief de identiteit van de moeder van zijn derde kind, Prince Michael Jackson II. Terwijl de moeders van zijn eerste twee kinderen bekend zijn, blijft de moeder van zijn derde kind een mysterie. Dit kind, ook bekend als “Blanket”, werd geboren via een draagmoeder, maar verdere details zijn nooit publiekelijk bekendgemaakt.

13. Bubbles, de chimpansee

Michael had een bijzondere band met zijn huisdieren, waaronder Bubbles de chimpansee. Bubbles ging met Michael mee op tournee en werd een mediafenomeen. Na Michaels dood in 2009 begon Bubbles aan zijn pensioen in het Center for Great Apes in Florida. Het lot van Bubbles toont Michaels liefde voor dieren en hoe hij ze in zijn leven integreerde.

14. De meest succesvolle dode beroemdheid

Na zijn dood in 2009 werd Michael Jackson de meest succesvolle dode beroemdheid. In het eerste jaar na zijn overlijden werden ongeveer 35 miljoen van zijn albums verkocht. Sindsdien heeft hij postuum ongeveer $2,1 miljard verdiend, wat zijn blijvende invloed en populariteit onderstreept.

15. Het mysterie van de verdwenen dieren

Na Michaels dood is het onduidelijk wat er met veel van zijn huisdieren is gebeurd. Zijn dierentuin op Neverland werd gesloten, en hoewel sommige dieren naar dierentuinen of nieuwe eigenaren gingen, zijn anderen spoorloos verdwenen. Dit mysterie benadrukt het tragische lot van de dieren die Michael zo dierbaar waren.